Kolhydrater
Kolhydrater är ett gemensamt namn för sockerarter och kedjor av sådana. Sackarider och polymerer. Sackarider finns i olika former av koluppsätttningar.
Monosackarider - enkla sockerarter, exempel glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker).
Disackarier - två sammansatta monosackarider, exempel är rörsocker och sackaros, maltos, laktos (mjölksocker).
Polysackarider - har 8-20 monosackaridrester, de förekommer i cellmembran i så kallade glykoproteiner. Finns i stärkelse och cellulosa.
Sockerhaltiga produkter kan innehålla en eller flera sockerarter, som har olika egenskaper sett till smak och näringsinnehåll. De vanligaste i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rörsocker) och stärkelse.
Kroppen behöver bränsle för att fungera. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle. Kolhydrater finns framför allt i bröd, pasta, ris, potatis, frukt och grönsaker. Socker ingår också i begreppet kolhydrater. Kolhydraterna ger oss energi och ork. Hjärnan behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp cellerna. De är också viktiga för ämnesomsättningen. Äter du för lite kolhydrater känner du dig trött och orkeslös.
Övervikt kan orsakas av flera olika orsaker men den grundläggande faktorn för ökad vikt är att kroppens intag av energi överstiger dess dagliga behov, och det kan så småningom leda till en ökad vikt. Socker är en typ av kolhydrat och är en form av energikälla, och ett överdrivet intag av socker kan då eventuellt leda till övervikt på så vis att om kroppen redan har för mycket kolhydrater i sig och om energiintaget överskrider kroppens behov
Snabba och långsamma kolhydrater
Kroppen tar upp kolhydrater olika snabbt beroende på hur de är uppbyggda kemiskt. Man brukar tala om snabba och långsamma kolhydrater. Långsamma kolhydrater är bäst för kroppen. De håller blodsockret på en jämn nivå och det minskar godissug och hungerattacker. Långsamma kolhydrater finns i bönor och baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd. Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.
SÅ FUNKAR DET:
¤ Kolhydrater är ett samlingsnamn för socker, stärkelse och kostfiber.
¤ Kroppen bryter ner socker och stärkelse till glukos.
¤ Glukos behövs för att cellerna ska få energi.
¤ När glukosen tas upp i blodet kallas det för blodsocker.
¤ Blodsockernivån visar hur mycket socker du har i blodet vid en viss tidpunkt.
¤ För att må bra ska blodsockernivån vara relativt stabil.
¤ Långsamma kolhydrater ger en jämn blodsockerkurva.
¤ Snabba kolhydrater ger en ojämn kurva med mycket toppar och dalar
Exempel på:
Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker:
Sylt
Saft/läsk
Sockrade flingor
yoghurt 3, 5 %
kakor
Vetebröd
Gelégodis/smågodisar
Marabou chokladkakor
NaturGodis
pommes frites
vitt bröd
Långsamma kolhydrater:
Frukt
Osötad lätt yoghurt 0,5 %
Osötad musli
Grovt bröd med hela korn
Råris
fullkornspasta men i måttlig mängd
frukt (innehåller naturligt socker, fruktos)
Mörk choklad (med få och bra ingredienser och hög kakaohalt)
(källa:aftonbladet.se/kroppochhalsa)